Chokladbollscheescake

Tjingeling!
detta är mannens favorit i familjen till 100% han gillar verkligen den :)) nåt till helgfikat kanske?...
detta är mannens favorit i familjen till 100% han gillar verkligen den :)) nåt till helgfikat kanske?...
10 st Digestivekex
1 dl havregryn
2 msk kakao
Ca 0.5 dl strösocker
75 g smör, smält
1. Krossa kexen i i en bunke. Tillsätt därefter havregrynen, kakaon och strösockret. Hur mycket strösocker du vill ha i beror på hur söt du vill att din botten ska vara. Jag hade i lite mindre än 0.5 dl socker. Häll sedan i det smälta smöret och rör tills alla smulor blivit täckta av smöret.
2. Tryck ut smulorna i en springform och platta till ordentligt. använd en form 22-25 cm i diameter.
3. Grädda botten mitt i ugnen i 175°C (150°C om du använder varmluft) i ca 10 minuter.
4. Tag ut bottnen ur ugnen och låt den svalna.
Fyllningen:
200 g philadelphiaost
1 dl grädde
0.5 dl socker
1 msk starkt kaffe, kallt
0.5 dl havregryn, något krossade
150 g mörk choklad (den jag använde hade en kakaohalt på 55%)
1. Häll grädden och philadelphiaosten i en bunke och vispa tills du fått en tjock och ganska fluffig smet. Tillsätt därefter sockret, kaffet och havregrynen som du krossat lite lätt med nävarna. Vispa tills allt blandat sig.
2. Smält chokladen i 15-sekunders intervaller i micron och rör mellan varje intervall, eller över vattenbad. Tag sedan några matskedar av cheesecakesmeten och blanda i den mörka chokladen. Häll därefter ner chokladblandningen i bunken och vispa snabbt ihop allt till en jämn smet. Här gäller det att vara snabb eftersom att chokladen stelnar snabbt.
3. Bred smeten över den svala kexbotten och ställ sedan in cheesecaken i kylen i ca 30 min minst, (men kan stå flera timmar )
Chokladbollarna:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1.5 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
3 dl havregryn
2 msk kaffe, kallt
Kokos eller till rullning och dekoration
1. Lägg smöret, sockret, vaniljsockret och kakaon i en bunke och rör ihop tills allt blandat sig. Jag använde en elvisp,
2. Tillsätt havregrynen och kaffet och rör tills du fått en jämn "deg".
3. Rulla bollarna i kokos eller pärlsocker. Jag rullade mina chokladbollar i kokos.
4. Lägg chokladbollarna i en burk och ställ in de i kylen.
Chokladganachen:
100 g choklad (jag använde 50/50 mörk och ljus choklad)
0.75 dl grädde
1 msk smör
1. Hacka chokladen fint och lägg den i en värmetålig bunke. Värm därefter upp grädden i en kastrull på spisen och tag av den från plattan precis när den börjar koka. Häll grädden över den hackade chokladen och rör om tills all choklad smält. Tillsätt därefter smöret och rör tills det smält och allt blandat sig, Låt svalna lite,
2. Tag ut cheesecaken från kylen och tag av kanten på formen. Bred därefter chokladganachen över kakan och låt den rinna ner lite över sidorna.
3. Toppa cheesecaken med chokladbollarna och strö över kokosflingorna eller pärsockret innan ganachen hunnit stelna. Servera direkt eller ställ tillbaka cheesecaken i kylen.