Morotsbröd

25 g jäst
1,5 tsk salt
5 dl vatten 37grader
1 dl olja
3 dl morötter fint rivna
3 dl grovt el fint rågmjöl
8-10 dl vetemjöl
Blanda ut jäst med vatten och salt. Lägg i rivna morötter, grovt mjöl och olja. Sen tillsätter du vetemjöl lite i taget och låter maskinen jobba. Knåda degen ordentligt. När den är färdig mjölar du den och sätter den på jäsning cirka 2-3 timmar el om man använder 50 g jäst räcker 45 minuter eller dubbel storlek.
Eter jäsning ta upp degen på mjölat bord och knåda ordentligt igen. Jag brukar vika degen och sen göra så några gånger. Forma till valfritt bröd och pudra med mjöl. Jäs ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Snitta brödet och grädda det mitt i ugnen cirka 25 minuter. Låt brödet svalna något innan du ska njuta av det.