Mandeltårta med smörkräm

 Hej där! 

någon som ska ha kalas? Isf har jag denna goda tårtan att tipsa om:) gjorde den till min födelsedag, när vi firade lite,.. 
bäldigt uppskattad. 

 
 
 
 

Botten
3 dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
50 g smält smör
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 strösocker
3 äggvitor + gulor

Vaniljkräm
150 g smör, rumstempererad
200 g Philadelphia ost
2,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

 

Chokladganache
200 g mjölkchoklad  (jag har använt Marabou)
dl vispgrädde

Garnering
Ca 150 g mandelspån
2,5 dl vispgrädde
Kakaopulver

Gör såhär:
Mandelbottnar-
1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Smörj en form 22 cm i diameter och strö med kokosflingor.

3. Börja med att vispa äggvitorna tills det går ihop, tillsätt sedan lite i taget av strösocker och vispa till ett hårt skum.

4. Blanda dem torra ingredienserna. Mandelmjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd sedan ner och blanda med den vispad äggvita, vänd försiktig med en slickepott, smeten ska behålla sin fluffighet. Blanda sist den smälta smöret och äggulor och rör om till en klumpfri smet.

5. Häll smeten i formen och skaka lite formen så att smeten lägger sig jämt. Grädda i mitten av ugnen  i ca 20 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.

Vaniljkräm: 

6. Vispa smöret några minuter, tillsätt florsocker och vispa lite till. Tillsätt Philadelphia ost och fortsätt att vispa några minuter till.

7. Dela tårtbotten i mitten.

Chokladganache:

8. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen och rör om till en slät ganache. Låt svalna.

 Sätta ihop tårtan
9. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ett lager med chokladganache, bred sedan ut ett jämnt lager med vaniljkräm. Lägg den sista bottnen överst. Bred ett tunt lager av vaniljkrämen över hela tårtan.

10. Häll över chokladganache över hela tårtan och dra försiktig med en palett eller sked.

11. Dekorera med mandelspån på kanterna av tårtan. Servera gärna med vispad grädde och pudra med kakao om man önskar det.

12. Låt den stå i kylen i ca. 2-3 tim. innan serveringen


Kommentera här: