Sockerbullarmed vanlij

 
 Hallå hallå,...
det var många av er som efterfrågade recept på dessa bullar, ja vem tackar nej till nygräddade bullar,.. 😋 
 
100g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker 
1 ägg
12 dl Vetemjöl 

Fyllning: 
Rumsvarmt smör ca 200g
Strösocker ca 1 dl, vaniljsocker (strö på degen) 

Topping: 
Brynt smör (smält smöret i en kastrull , rör om tills smöret precis blir lite brunt, kör inte för länge för då blir det bränt).
Strösocker 

Gör så här: 
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken, mjölken ska inte vara varmare än 37 grader, ju kallare mjölk ju längre jästid detsamma gäller jästen, du behöver inte ta i 50g jäst, jag brukar minska men då blir jästiden längre. Tillsött smöret 
sedan ägg, socker, salt och vaniljsocker. Ägg kan uteslutas men jag tycker det gör bröd och bullar fluffigare.
Till sist tillsätter du mjölet men ta absolut inte i för mycket så bullarna blir mjölstinna, då blir de torra! Jag tycker det är riktigt svårt att skriva exakt mängd på mjölet.  Jag brukar tillsätta en större mängd mjöl först, kanske 6-7 dl sedan lite i taget. Degen ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den med mjölade händer utan att det kletar.
Kör sedan degen i maskin ca 10 minuter.
Låt jäsa till dubbel storlek. eller ibland bakar jag ut direkt, och jäs dubbel tid direkt istället. 
Baka ut bullarna med smör och socker, vanilj emellan, lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i formar och låt jäsa igen ca 30 minuter.
Sätt in i ugnen ca 6-8 minuter på 225 grader. Tills bullarna fått en gyllene färg.

Låt bullarna svalna och pensla med brynt smör, doppa sedan bullarna i strösocker. Jag brukar hälla strösockret i djup tallrik. Vill du frysa bullarna så pensla och sockra dem först när de tinat upp, vid servering. Då ljummar jag bullarna och pensla med smält smör + socker. Mmm,..,