Tårta med sommarsmaker
Hejsan!
Mammy fyllde år, och såklart att jag bakade tårtan, mer än gärna, det är ju så kul:)
jag provade några nya frächa smakar och dekorerade med jordgubbar.
Tårtbotten:
4 ägg
4 koppar socker 1 kopp=11/5dl)
4 koppar mjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
150 g smält magarin
2 koppar uppvärmd mjölk
vispa ägg socker pösigt. Smält smör, låt svalna lite, sikta ned mjölet sen mjölken, smöret. Grädda i smord brödad form 175 grader 35-40 min
Tårtfyllning 1
rabarberkompott;
koka upp
1/5 liter skalad och delad i bitar rabarber med 0,5 dl vatten, 1 1/5 dl socker, 1 msk vaniljpaste (på tub) el 1vaniljstång Fröna och stången. Koka 10 min, låt kallna.
Tårtfyllning 2
glasskräm = vaniljkräm blandat med hårt vispad 40% grädde.
Tårtfyllning 3
jordgubbsmousse (här fuskade jag och tog färdig mousse på påse.
Garnering: hallonpannacotta:
5 dl vispgrädde
3 msk socker
3 gelatinblad i kallt vatten 5 min
11/5 -2 dl hallon
koka upp grädde med socker, lägg gelatin i kallt vatten och krama ur det, vispa i det i grädden. Koka upp hallon lite socker till mosat sönder, sila och rör ned i grädden. ställ i kylen att stelna till dagen efter.
Dekorera tårtan med rabarberkompott på 1-2 lager + skivade jordgubbar.
Glass kräm på 1-2 lager
jordgubbsmousse på ett lager
spritsa hallonpannacotta överst och spritsa grädde.
Jag delade botten så det blev fem lager emellan + översta att garnera.
Man kan göra 11/5 sats på tårtbotten om man vill ha den högre.
Lycka till!!
men åh så gott!