Blåbärsbullar
Godmorgon Måndag!
Ja, igår var kanelbullens dag, men jag valde att göra dessa goda blåbärsbullar istället till ombyte, och "de gick hem bland fikagästerna" hemma på altanen. Idag är det jobb, sen hem en snabbsväng och vidare på Bio med mannen och hans kollegor på firman.
Deg: 50 g jäst
175 g magarin
5 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
1.5 dl socker
13 dl vetemjöl
2 tsk kardemumma
Blåbärsfyllning:
6 dl blåbär
1 dl socker
2 msk Maizena
2 tsk vatten
Pensling: ägg+ pärlsocker.
Smula jästen i en bunke. Tillsätt fingervarma mjölken 37°. Rör ned socker, salt, ägget, kardemumma och det mesta av mjölet, arbeta degen, tillsätt det rumsvarma smöret och jobba ihop degen. Låt jäsa 30 min.
Blåbärsfyllning: blanda blåbär, socker, Maizena, vatten i en gryta, låt koka ihop tills det tjocknar. Ställ att svalna.
Kavla ut degen, lägg 1.5 tsk fyllning på. Nyp ihop till knyten. Låt jäsa 30 min. Pensla med ägg + pärlsocker. Grädda 250° 7-9 min.
LYCKA TILL!!
Så gott! var ett tag sen jag testade göra bullar med bär.